Er billig hosting altid godt?

Skrevet af Henrik - May 08, 2018

Er billig hosting altid godt?

En hjemmeside er alfa omega i nutidens konkurrence, som foregår på global skala. For at have en hjemmeside skal du først købe et domænenavn, og derefter vælge en webhost, der vil lægge din hjemmeside på deres server.

Valg af webhost kan ofte være indviklet, da der er mange forskellige udbydere, med mange forskellige priser, og mange forskellige features. Prisen stiger typisk i takt med jo mere serverplads og jo flere features hosten tilbyder.

Det er dog ikke altid en god idé bare at vælge den billigste løsning inden for webhosting.

Fordele og ulemper ved billig hosting

Fordele:

  • Prisen - Den største fordel ved billig hosting er selvfølgelig prisen. Det er i dag muligt at få webhosting for helt ned til 9 kr. i måneden, hvor udgiften er så lille, at man nærmest ikke lægger mærke til at den er der. Man skal dog være opmærksom på, at der kan være et startgebyr, der gør den første måned relativ dyr.
  • Pladsen er tilstrækkelig - Som sagt er lav pris lig med lav mængde serverplads, men en lav mængde serverplads er sjældent en udfordring for små virksomheder. Med løsningen til 9 kr. fås omkring 5 GB serverplads, imens man for 19 kr. i måneden kan få 25 GB serverplads. Det kommer altså igen helt an på virksomhedens behov.
  • Ubegrænset trafik - Mange billige løsninger tilbyder også ubegrænset trafik på deres server. Der er altså ikke en grænse for, hvor mange mennesker der kan lukkes ind på serveren.
  • Mulighed for mange hjemmesider - Engang var der store omkostninger forbundet med at have en hjemmeside, men i dag er historien en anden. Den lave pris gør det muligt for en virksomhed eller enkeltperson at have mange hjemmesider på én gang, da den månedlige ydelse er så lav.

Ulemper:

  • Få features - Den eneste årsag til, at en virksomhed, der opkræver en så lav månedlig betaling på 9 kr., kan overleve i webhosting konkurrencen, er hvis de barberer nogle af deres features af. Mange udbydere har flere ”pakker” at vælge mellem, hvor dem der koster 20 kr. i måneden, har væsentlig flere features end dem til 9 kr. i måneden. Et eksempel på disse features kunne være, at et 20 kr. i måneden abonnement tilbyder gratis daglig backup, imens du ikke vil se denne feature hos et 9 kr. i måneden abonnement.
  • Ringe support - Et have ét billigt abonnement ved en udbyder, vil typisk sætte dig bagerst i køen, såfremt der er nedbrud eller andre tekniske problemer på din hjemmeside. Alle virksomheder har interesse i at tilfredsstille deres bedst betalende kunder på bedst mulig vis, og det er dermed dem der kommer først i køen til webhosting supporten, når uheldet er ude.
  • Deling af serverplads - Den sidste ulempe i denne artikel er, at man typisk skal dele serverplads med en masse andre virksomheder. Det kan være et problem, hvis de andre virksomheder på serveren er kendte ”spamafsendere” (afsendere af reklamer man ikke har bedt om). Man kan som en virksomhed der deler serverpladsen, ryge direkte i modtagerens spamfilter, hvis en anden virksomhed er blevet anmeldt for at spamme.

Kend din virksomhed - kend dine behov

Før man tegner et abonnement hos en webhoster, skal man overveje ovenstående fordele og ulemper ved at vælge den billige løsning. Det bedste man som fremtidig hjemmesideejer kan gøre, er at sætte sig ind i virksomhedens behov, og derefter træffe en fornuftig beslutning.

Med andre ord vil det ikke give megen mening, at man valgte den billigste webhosting løsning, såfremt man ønsker at hjemmesiden skal have 100% up-time (aldrig være utilgængelig), og at det skal være muligt at få hurtig hjælp fra supporten.

For mindre virksomheder vil sådan et scenarie nok være ønsketænkning. Man vil ofte have budgetbegrænsninger der gør, at det kan være svært at finde plads til at betale eksempelvis 100 kr. i måneden for at hjemmesiden altid er online, og at der dagligt bliver foretaget backup af al dataene på siden.

Derfor er det vigtigt altid at være realistisk i sine forventninger, for man får hvad man betaler for, når det kommer til webhosting.