Hvordan skifter man webhosting?

Skrevet af Henrik - March 28, 2018

Hvordan skifter man webhosting?

Der kan være mange årsager til, at man ønsker at skifte webhosting. Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis man har haft den samme webhost i mange år. Der kommer hele tiden nye konkurrenter på markedet, der gør at priserne bliver presset i bund, hvilket gør det til en god idé at undersøge markedspriserne hvert år.

Det kan også være, at din nuværende webhost har oplevet mange og lange udfald på deres host af din hjemmeside, og grundet din utilfredshed har valgt at flytte.

Mange virksomheder er nervøse for at flytte webhost, da hele hjemmesidens indhold skal kopieres med over, og man typisk vil opleve downtime på hjemmesiden. Det behøver dog langt fra være så problematisk, så længe man holder sig til denne guide.

Den nemme løsning - find en udbyder der flytter din hjemmeside uden beregning

Enkelte webhosts tilbyder at flytte din hjemmeside for dig, såfremt du tegner dit nye host hos dem. De har typisk nogle eksperter der enten klarer det hele for dig, eller sidder klar med support til at guide dig igennem processen.

Dette gør de, da de ønsker at få din forretning placeret hos dem. Og da mange virksomhedsejere ikke har den fjerneste idé om, hvordan man flytter alt indhold og databaser på hjemmesiden, så kan det bedst betale sig for dem at gøre det for dig.

Den knapt så nemme løsning - Flyt din hjemmeside selv

Hvis den webhost du har udvalgt dig, ikke tilbyder assistance med flytning, eller man har nogle sensitive filer, kan man vælge at flytte hjemmesiden selv.

Step 1: Vælg din nye webhost

Bemærk at første skridt er at vælge en ny webhost, og ikke at opsige din gamle. Dette er vigtigt, da man i så fald undgår at hjemmesiden er nede i lange perioder. Her skal man gøre op med sig selv som virksomhed, hvad der er vigtigst for én. Hvis prisen er det vigtigste, så giver man måske afkald på noget service, og omvendt. Vær derfor altid afklaret med virksomhedens behov, så man ikke ender ud med en forkert løsning.

Der er også nogle webhosts med flere features end andre. Nogle udbydere tilbyder daglig backup, dansk support, OneClick-installering eller ubegrænset trafik på siden. Igen skal man gøre op med sig selv, om daglig backup er en feature man har brug for, og hvorvidt dansk support er nødvendigt, eller man kan nøjes med en indisk mand der taler gebrokkent engelsk.

De næste par skridt involverer teknisk kunnen og forståelse, så det er en god idé at få hjælp fra den interne IT-support, hvis der er nogle ting man ikke er helt afklaret med.

Step 2: Lav en backup af din hjemmesides filer og database

Step to er at lave en backup af alle filerne på hjemmesiden, og alle databaser. Information til hvordan man klarer sådan en opgave kan typisk findes på din nuværende webhosts hjemmeside.

Ved at lave en backup kan man nemt og hurtigt opsætte den samme hjemmeside hos den nye webhost, da man har alting samlet og klar til opsætning.

Denne backup skal typisk uploades hos din nye webhost, så de kan opbygge hjemmesiden igen.

Step 3: Skift dit domænes DNS record til din nye udbyder

Når man skifter webhost, ændrer DNS records sig også. DNS (Domain Name System) records er blandt andet hjemmesidens IP-adresse, dens kaldenavn og mailserveren.

Dette skal du kontakte din nye webhost omkring, når du har lavet din backup og uploadet den til dem, så kan de skifte DNS records. Disse informationer skal du have fra din nye webhost, så de kan videregives til den gamle webhost, og hele skiftet vil typisk tage op til to dage.

Step 4: Lav en sidste kvalitetstest

Det er altid en god idé at tjekke hele sin hjemmeside efter i sømmene, for at se om der er filer eller databaser der mangler.
Dette skal gøres før du går til næste skridt, opsigelse af det gamle webhost abonnement, da man måske ikke vil kunne få filerne tilbage.

Step 5: Opsig dit gamle webhost abonnement

Efter at have klaret de fire foregående steps, er du nu klar til at opsige dit gamle webhost abonnement, og igen dirigere trafik til din hjemmeside.